Informatie woningzoekende

Wat moet ik doen als ik op zoek ben naar een woning?

Allereerst dient u zich bij ons in te schrijven als woningzoekende. U kunt zich inschrijven vanaf 18 jaar. Het inschrijven kost éénmalig € 35,00. Zodra dit is gedaan kunt u reageren op de woningen die wij publiceren op onze website onder aanbod huurwoningen. De site wordt elke dinsdag bijgewerkt.

Indien u een woning heeft gezien waar u zich voor wilt aanmelden, dan kunt u dit doen door het aanmeldingsformulier in te vullen en de gegevens te uploaden via de onderstaande link.

Aanmeldingsformulier

BELANGRIJK! Inkomensverklaring (IBRI formulier) verplicht.

Wilt u reageren op een woning van ons, vraag dan nu alvast een gratis Inkomensverklaring aan. Dit kan via de belastingtelefoon op 0800-0543 of direct via Mijn Belastingdienst.

De overheid heeft bepaald dat sociale huurwoningen van een corporatie alleen nog aangeboden mogen worden aan kandidaten met een maximaal verzamelinkomen van € 36.798,- (prijspeil 2018). Bij het reageren op een woning controleert de woningcorporatie daarom de hoogte van uw inkomen met een inkomenstoets. De Inkomensverklaring (IBRI formulier) van 2017 is verplicht en tot 1 juli 2019 geldig.

Veelgestelde vragen

Wat gaat er precies veranderen?

Als uw verzamelinkomen meer dan € 36.798,- per jaar is, komt u vanaf 1 januari 2017 niet meer in aanmerking voor toewijzing van een (sociale) huurwoning met een netto huur onder de € 710,68.

Hoe bereken ik mijn verzamelinkomen?

De nieuwe regels gaan over het belastbaar jaarinkomen van u en uw partner en/of medehuurders. Het inkomen van kinderen telt niet mee. Het belastbaar inkomen is het inkomen waarover u inkomstenbelasting moet betalen. Op de website van de belastingdienst (www.toeslagen.nl/reken/toetsingsinkomen) kunt u uw verzamelinkomen berekenen.

Mijn verzamelinkomen is hoger dan € 36.798,-, gaat mijn huur per 1 januari 2018 omhoog?

Nee. De huur van uw huurwoning kan alleen bij de jaarlijkse huuraanpassing per 1 juli omhoog gaan met een door de minister vastgesteld percentage.

Mijn verzamelinkomen is hoger dan € 36.798,- en ik wil over een paar jaar wel verhuizen. Kan ik dan alleen nog naar een koopwoning verhuizen?

Nee. Als u meer verdient dan € 36.798,- en u wilt verhuizen, dan kunt u óf terecht in een vrije sector huurwoning (met een huur boven de € 710,68) óf in een koopwoning.

Mijn verzamelinkomen is hoger dan € 36.798,–, wat verandert er voor mij?

Als u in uw huidige woning blijft wonen verandert er niets. Ook als er iemand bij u in komt wonen en uw verzamelinkomen verandert hierdoor, verandert er niets. Alleen als u verhuist, wordt uw inkomen getoetst volgens de nieuw regels.